top
logo


Strona główna Wizy i formalności
Wizy i formalności na Elbrus
PDF Drukuj Email


Formalności przed wyjazdem jest niestety dość sporo. Główny problem stanowi uzyskanie wizy turystycznej (jednokrotnej) rosyjskiej. Występowałem już naprawdę o wiele wiz, do różnych krajów. Jedne można uzyskać bezpośrednio na lotnisku, inne za opłatą i złożeniem wcześniejszego podania, ale chyba nie ma bardziej „zakręconych” wymagań niż do wizy rosyjskiej. Wiza "Elbrusowa", jest dodatkowo trochę bardziej skomplikowana i dłuższa w oczekiwaniu.

Tutaj mogę z czystym sumieniem polecić zlecenie tego w jakimś biurze podróży. Koszt takiego pośrednictwa często zamyka się w granicy 100-150zł a oszczędza nam sporo czasu i formalności. Całkowity koszt uzyskania wizy i wszystkich dokumentów przez pośrednika, zamyka się w przedziale 300-450zł. Tutaj z czystym sumieniem polecam NT biuro GLOB (http://www.dorosji.info/), są przede wszystkim uczciwi i można się dogadać. Tak czy inaczej, nie ominiemy kontaktu z biurem podróży, gdyż musimy uzyskać stosowne dokumenty. W punktach poniżej opisuję jakie:

  1. Formularz wizowy, ten można pobrać jako dokument pdf do wypełnienia odręcznego, lub elektroniczny formularz do wpisania i wydrukowania danych. Link znajdziemy na stronie ambasady rosyjskiej (www.rusemb.pl), lub na stronach pośredników. Oczywiście ambasada publikuje w tej samej witrynie również reguły jak wypełnić taki wniosek, jakim długopisem, jak wydrukować itd. Niedopełnienie którejś ze ścisłych reguł, może w skrajnych przypadkach poskutkować odrzuceniem wniosku bez podania przyczyny. Do formularza dołączamy zdjęcie 3x4cm (biometryczne - inne niż w paszporcie, choć z takimi samymi zasadami wykonania) oraz paszport, ważny co najmniej pół roku od daty końca terminu wizy we wniosku.
  2. Umowę świadczenia usług turystycznych przez rosyjskie biuro turystyczne, czyli voucher. Koszt uzyskania nie przekracza 150zł, ale niestety wymaga to pośrednictwa polskiego biura turystycznego. Dokument jest niezbędny do wniosku, jak i później podczas podróży po Rosji. Ponadto ambasada Rosyjska jasno określa, że w voucherze powinien być wyszczególniony region w jaki się udajemy. Jeśli planujemy zdobycie Elbrusa to zgodnie z przepisami "Voucher with Elbrus region mentioned". Gdzieś w tekście powinno się znaleźć słowo Nalczyk, Mineralne Wody lub jeszcze inne miasto docelowe w Karbado-Bałkarii. W praktyce służby kontrolne najczęściej sprawdzają czy w ogóle mamy voucher bez sprawdzania rejonu jaki jest w niego wpisany (jeśli w ogóle jest) ale w przypadku skrupulatnej kontroli mogą być z tym problemy.
  3. Potwierdzenie przyjęcia i obsługi turysty zagranicznego, wydane przez autoryzowane rosyjskie biuro podróży, tzw. Visa suport letter. Jest to dokument wymieniony przez ambasadę rosyjską jako niezbędny, ale w praktyce nie wszyscy go dostają i można podróżować bez tego. Często potwierdzenie zawarte jest razem z dokumentem vouchera (należy uważnie przeczytać jego treść).
  4. Ubezpieczenie turystyczne z firmy Signal Iduna (www.signal-iduna.pl), lub Towarzystwa Ubezpieczeniowego Europa (www.tueuropa.pl) na kwotę kosztów leczenia min 30 000€. To łatwo uzyskamy składając wniosek na stronie ubezpieczyciela, tam też łatwo wyliczymy koszt. Datę lepiej znać wcześniej gdyż każdy dzień ubezpieczenia więcej to koszt kilku złotych. Jeśli korzystamy z dobrego pośrednictwa to najczęściej również o ubezpieczenie nie musimy się martwić.

 

My (czerwiec 2012r.) z małym rabatem zapłaciliśmy 410zł na osobę, na co składa się:

  • 213zł pośrednictwo wizowe oraz uzyskanie niezbędnych dokumentów, tj. vouchera i visa support letter od biura rosyjskiego.
  • 137zł opłata konsularna za wizę w trybie normalnym.
  • 60zł Ubezpieczenie turystyczne w towarzystwie Europa (po rabacie).

Przy składaniu wniosków obowiązuje regionalizacja, czyli wybieramy się do ambasady najbliższej naszemu miejscu zameldowania (Gdańsk, Warszawa, Poznań, Kraków). W praktyce jednak jeśli korzystamy z pośrednictwa nikt nie patrzy na region. Czas oczekiwania na zwykłą wizę to około 5 dni roboczych ale w ambasadzie można ten proceder skrócić do dwóch dni, płacąc odpowiednio wyższą opłatę konsularną (275zł - wiza w trybie ekspresowym). Nie dotyczy to jednak wiz "Elbrusowych". Karbado-Bałkaria i ogólnie pasmo przygraniczne jest regionem bardzo newralgicznym i standardową procedurą przy składaniu wizy na Kaukaz, jest wysyłanie zapytania przez ambasadę do Rosji i oczekiwanie 10 dni na odpowiedź. Wiza jest wydawana jeśli w tym czasie konsulat nie dostanie negatywnej odpowiedzi.

Oczywiście mnóstwo wypraw na Elbrus (świadomie lub czasami nie), jedzie tam ze zwykłą rosyjską wizą i to przeważnie wystarcza, ale na wypadek skrupulatnej kontroli będziemy zmuszeni "dać w łapę", a w skrajnych przypadkach możemy zostać zatrzymani lub cofnięci. O kilku takich przypadkach można przeczytać w amatorskich relacjach ze słabo przygotowanych wyjazdów.

 

Cały proceder zajmuje trochę czasu i przy pośrednictwie bezpiecznie jest przyjąć termin co najmniej trzech tygodni, ze względu na czas oczekiwania na wszystkie dokumenty. W biurze przy odbiorze wizy należy zwrócić szczególną uwagę na wydanie wszystkich niezbędnych dokumentów, lub ich kopii. Posiadanie wszystkich wymienionych papierów (oraz ich kserokopii potrzebnych do rejestracji), może nam zapewnić spokojną podróż do stup góry, ale nie zawsze. Często zależy to od skrupulatności i niestety chciwości oficera podczas kontroli. Rosja jest krajem niesamowicie skorumpowanym. Według Transparency International, łączna wartość łapówek wręczonych w Rosji tylko w 2010r. wyniosła w przybliżeniu 300mld dolarów i kwota ta cały czas rośnie. Jeśli na miejscu wpadniemy na kontrolę i oficer będzie uważał, że czegoś nam brakuje to znaczy, że trzeba będzie mu zapłacić, chyba że jesteśmy twardzi i mamy odpowiedni zapas czasu na "przepychanki". Telefony do polskiej ambasady niewiele nam dadzą. Najbardziej uparci będą twierdzić, że ambasada jest w Moskwie a oni są tutaj (na miejscu).

 

Przykłady niezbędnych dokumentów:

  1. Wypełniony odcinek B karty migracyjnej do zwrotu na granicy. Kartę migracyjną otrzymamy przy przekraczaniu granicy.
  2. Skan wypełnionej i opieczętowanej rejestracji OWiR (awers i rewers na jednym skanie).
  3. Wzór pustego formularza rejestracji OWiR (tylko awers) - oryginał otrzymamy na poczcie w Terskolu lub w hotelu.
  4. Ubezpieczenie turystyczne firmy Europa do wizy (awers i rewers na jednym skanie).
  5. Oryginał Vouchera oraz Visa Support Letter w formie jednego dokumentu.
  6. Gotowa wiza rosyjska.

 


 

W trakcie wyjazdu

W czasach Związku Radzieckiego każdy obywatel po ukończeniu szesnastego roku życia otrzymywał małą książeczkę w kolorze ciemno-czerwonym ze złotymi literami ZSRR na okładce. Był to mniej więcej odpowiednik naszych starych dowodów osobistych. Poza oczywistymi danymi jak imię, nazwisko, imionami rodziców oraz adresem, widniało w niej też obowiązkowe dla każdego miejsce zameldowania. Małe książeczki z czasem zostały zastąpione przez dzisiejszy dowód osobisty, niemniej obowiązek meldunkowy pozostał i jest przestrzegany do dziś. Oznacza to, że każdy obywatel Rosji, po przybyciu do innego regionu niż jego obecny zamieszkania, musi dokonać rejestracji aby korzystać ze świadczeń socjalnych, opieki zdrowotnej czy w ogóle znaleźć pracę. Choć Rosja powoli planuje zniesienie dowodów osobistych oraz tym samym zameldowania, to obowiązek ten niestety istnieje nadal i dotyczy też turystów. Dotychczas na wypełnienie tego obowiązku mieliśmy 3 pełne doby, jednak od 21 marca 2011 czas ten został wydłużony do pięciu dni od momentu przekroczenia granicy. Od tego czasu nie spotkałem się z żadną aktualizacją ale pani na poczcie informowała, że na ten obowiązek aktualnie (2012) mamy 7 dni roboczych + 2 dni na podróż i uwaga, jeśli na terytorium federacji przebywamy krócej niż wspomniany czas – rejestracji nie musimy dopełniać. Warto ją jednak mieć, często interpretacja tych przepisów zależy od celnika na granicy. My przebywaliśmy krócej niż wspomniany czas, więc udało się nam bez rejestracji, choć na wszelki wypadek mieliśmy ten obowiązek dopełniony.

Potrzebny formularz możemy pobrać wcześniej lub otrzymać na każdej poczcie i wypełnić w cyrylicy. Większość danych znajdziemy już przetłumaczonych w naszej rosyjskiej wizie, choć najlepiej zostawić to komuś innemu. Jeśli nocujemy w dowolnym typie hotelu, hostelu lub pensjonacie to ten ośrodek ma obowiązek dokonać rejestracji za nas a my musimy upomnieć się jedynie o odcinek formularza z potwierdzeniem rejestracji. W Terskolu rejestracji można dokonać na poczcie za opłatą 200 rubli (20zł) + 10 rubli za ksero paszportu i wizy.

Drugim dokumentem potrzebnym do opuszczenia granicy Federacji Rosyjskiej jest odcinek B karty migracyjnej. Całą kartę (odcinki A i B razem), dostaniemy do wypełnienia jeszcze przed przekroczeniem granicy w samolocie lub pociągu. Nie ma możliwości wypełnienia jej wcześniej gdyż każda karta ma swój indywidualny numer. Wpisujemy tam nasze dane, miejsce docelowe (tą jedną rzecz w cyrylicy) i oddajemy celnikowi razem z paszportem. Celnik odcina część A i tą zachowuje a część B oddaje nam do przechowania aż do czasu wyjazdu.

 

 

 

Wsparcie strony

Podoba Ci się strona? Doceniasz nasz wkład? Tutaj możesz postawić nam piwo i wesprzeć jej dalszy rozwój oraz utrzymanie. Akceptujemy wszystkie karty płatnicze :)

Amount: 


bottom
top

©


bottom

Valid XHTML and CSS.